John en Ingrid op reis

Lesgeven in Australië

Zondag 4 april

Vrolijk Pasen allemaal, lekker gebruncht?

We zijn rustig aan de dag begonnen. Eerst even gezwommen, daarna pas douchen en ontbijten (nee, geen eitje erbij).Het kortingsbonnetje voor de brandstof van de supermarkt werkt echt en met 2 tanken van 80 liter loopt dat bedrag aardig op, dat is weer een gratis maaltijd voor vanavond. Het spookstadje uitgereden (ben toch wel benieuwd hoe het eruit ziet als alles open is) en Marini NP, het laatste park van Western Australia in. Het wordt ook wel de mini Bungle Bungles genoemd, naar de op bijenkorven lijkende bergen. Leuk om te zien en te beklimmen. Na deze zeer hete onderneming en een paar flesjes water later op naar het Northern Territory. Onderweg weer genietend van de mooie uitzichten. Bij de overgang naar de volgende staat moesten we ervoor zorgen geen fruit, groente of bloemen bij ons te hebben en we moesten de klok 1,5 uur vooruit zetten. Ook nog nooit meegemaakt, dat je met halve uren werkt. We komen in tropisch gebied terecht en dat merk je aan de groene wereld om je heen, ook is er veel meer water en de temperatuur is heter en vochtiger. Kan het nog warmer, zul je denken. Ja, dus! Afijn, in Timber Creek zijn we gestopt, een paar huizen, een school, een ziekenhuis, een politiebureau en een camping langs de snelweg. We schreven ons in voor één nacht en mochten zelf een plekje uitzoeken. Niet te dicht bij de rivier, want het krioelt er van de krokodillen zei de dame van de camping. Oeps, slik, we zullen oppassen. Ook zei ze dat we een goede avond hadden uitgekozen, want er was een vissersfeest met live-muziek. Goed, dat het om vissers ging werd al heel snel duidelijk, want echt alles rook naar vis en om ons heen stonden alleen maar tentjes en auto's met boten die net weer binnen kwamen rijden. Uit die boten kwamen vissen tevoorschijn die niet meer normaal zo groot waren! Wel allemaal zeer gezellige mensen die weer een hoop te vertellen hadden. We hebben onszelf 'getrakteerd' op een hamburger met patat, ofwel geen zin om te koken vandaag. Morgen naar Katherine en het Gregory NP met mooie kloven, watervallen en Aboriginaltekeningen op rotsen. Na maandag zal het ook weer wat rustiger worden op de campings, want de paasvakantie va een week is dan voorbij voor de Australiërs. Wij gaan nog even door, hihi.

En de handballers van 6a: Wat geweldig knap dat jullie 2-de van de poulezijn geworden. Gefeliciteerd! Waren het lastige tegenstanders? Hebben jullie op de foto's gezien dat ik een babykrokodil mocht vasthouden? Gaaf hè! Ik heb ook een kangoeroe mogen aaien en al zoveel andere dieren gezien, echt geweldig. Ik ben erg benieuwd hoe het met jullie gaat. Knuffel van juf en blijf je best doen, hè!

Maandag 5 april

Oké, bij dat feest van gisteravond (naast onze camper) hoorde een hardrockband die om 8 uur begon en precies om 2 uur ‘s nachts stopte. Gelukkig waren ze wel erg goed, want je trilde de camper uit. Helaas was het Gregory NP gesloten vanwege de slechte wegen in het park, dus zijn we meteen doorgereden naar Katherine. We zijn terecht gekomen op een prachtige camping, een zeer rustige ligging en bijna geen mensen. We hebben 2 nachten geboekt en zijn toen de stad ingegaan, want er was zowaar één supermarkt open! We zijn weer volledig bevoorraad en reden toen naar het visitorcenter waar we wat informatie over de omgeving en het middenstuk rond Alice Springs hebben gekregen. Op het heetste moment van de dag zaten wij in het Historical Museum van Katherine, mét airco. Een leuk klein museum met een buitengedeelte met hangar waar het eerste vliegtuig van The Royal Flying Doctor Service te zien was. Ook veel informatie over de telegraaflijn en de pindaplukkers langs de rivier. Terug op de camping héérlijk gezwommen, met het thuisfront gesproken en gegeten. Alles is hier zo nieuw, dat het een genot is om over de camping te lopen. Bakkie koffie gezet en de volgende dag gepland. Vanaf morgen kun je rondleidingen krijgen in Katherine School of the Air. Dat lijkt ons geweldig, eens van dichtbij zien hoe de kinderen in de outback les krijgen via internet en radio. Na dit bezoek wordt het tijd voor een wandeltocht naar de Edith Falls in Katherine NP, waar we ook (krokodilvrij) kunnen zwemmen. Leuk, we verheugen ons er al op.

Dinsdag 6 april

Na een zeer rustige nacht, lekker ontbeten en naar de School of the Air. We kregen met zijn 3-en een rondleiding (een Franse dame, ook een lerares), meer mensen waren er gewoonweg niet. Het gebied waar les wordt gegeven beslaat het gehele Northern Territory. Er zitten zo'n 250 kinderen op deze school. Op Vrijdag komen alle leerkrachten samen in de grote studio, dan is er een assembly, het volkslied wordt gezongen, de werkstukken worden bewonderd en er worden een soort weeksluitingen gehouden. De rest van de week zitten de leerkrachten achter een computer, met z'n zessen in een soort kantoor en geven ze les aan de kinderen. Alle kinderen moeten verplicht een tutor hebben, in 80% van de gevallen is dat de moeder, 20% heeft als tutor bijv. gepensioneerde leerkrachten o.i.d. Een paar keer per jaar gaan de leerkrachten de outback in om bij de kinderen langs te gaan. Aan het eind is er een kamp waar alle kinderen naar toe kunnen gaan. Naast deze School of the Air staat een Public School. Wanneer deze school vakantie heeft van 4 weken, heeft de School of the Air ook 4 weken vakantie, maar start een week later. In die eerste week kunnen ze dan gebruik maken van de school ernaast, om de kinderen echt een week met elkaar naar school te kunnen laten gaan, toetsen afnemen e.d. De school betaalt voor onderdak en brandstof om naar Katherine te komen. We mochten ook even in de studio zelf kijken, best bijzonder, hoor. De leerkrachten zijn allemaal erg enthousiast. Er zijn ook Special Needs leerkrachten, voor de kinderen met ontwikkelingsachterstanden. Leermaterialen worden gekocht voor een klein bedrag en hulpmaterialen worden voor een jaar geleend met een borgbedrag. (denk aan kleutermateriaal, telramen, klokken e.d.) Na hun 15-de leerjaar kunnen ze of naar Darwin School of the Air gaan, of intern in Queensland, of hun ouders kunnen besluiten ze thuis te houden. Ik kreeg een sollicitatieformulier mee...., nee hoor, geintje, maar toch was het zeer interessant en zou ik het stiekem best willen. Moet je je voorstellen dat je leerlingen bezoekt in Arnhemland, daar kun je alleen maar heen per vliegtuig!

Na deze zeer interessante rondleiding op naar Nitmiluk NP (ook wel Katherine Gorge NP genoemd) We hebben een intensieve wandeling gemaakt naar de Edith Falls en daar aangekomen (PRACHTIG!!) lekker in het Upper Pool gezwommen en tegen de waterval opgeklommen, gaaf gewoonweg. Na deze verkoelende duik lekker even liggen op een heel klein strandje, beetje puzzelen, beetje zonnen en weer even zwemmen. Terug op de camping een wasje gedraaid en tja, ook maar weer gezwommen en gelezen, vervelend hè? We gaan zo bbq-en (een barbie houden, zeggen de aussies) en ons een beetje inlezen voor morgen als we naar Darwin gaan.

Till next time, kussies van ons

O ja, Carla, alvast gefeliciteerd, want je bent morgen jarig! Was het feestje leuk gisteren?

Leuk dat jullie allemaal zo meegenieten van onze belevenissen. Tamara, geweldig fotocommentaar!

Esmaralde

Ik heb ff dit verslag uitgeprint voor alle collega's! kunnen ze een beetje meegenieten.

Pappa

Supergaaf!!!!!

Tamara

Weer een lekker verhaal om te lezen hoor!!
En uh, je komt wel weer terug he!!!! Niet daar blijven hoor!!!

anneke en marcel

geweldige reis het is net of we met jullie mee reizen. knuffel van ons beide.