John en Ingrid op reis

Je bent pas in China geweest als.....

Je de Muur hebt beklommen natuurlijk! Wauw, wat een belevenis. De Chinese Muur staat symbool voor China's historische neiging tot afzondering. Het is het enige bouwwerk dat vanuit de ruimte te zien is en iets waar zoveel geschiedenis aan vooraf gegaan is moet je uiteraard gezien hebben. Ondanks de indrukwekkende fortificaties was de Muur toch niet helemaal effectief. In de 13de eeuw werd hij door de Mongolen doorbroken en in de 17de eeuw door de Mantsjoes. Er zijn nu een aantal delen gerestaureerd, maar lang niet alles is open voor het publiek. Wij hebben het deel bezocht bij Badaling. Hier zie je nog de authentieke wachttorens en het uitzicht op de over de heuvels lopende Muur is schitterend. Het was wel weer even schrikken om die duizenden Chinezen over de Muur te zien lopen, maar als je over het iets zwaarder begaanbaarder oostelijk deel wandelt en je gaat wat verder, wordt het toch snel een heel stuk rustiger en kun je in alle rust genieten van dit wereldwonder. De tocht was echt zwaar, ook door het extreem warme weer, maar zeer de moeite waard!

In de namiddag werden we met een fietstaxi door de Hutongs gereden. Het woord Hutong gaat terug naar de Yuandynastie (13de eeuw) en komt van het Mongoolse woord voor ‘put' , het middelpunt van het dorp. Hier staan de oorspronkelijke huizen en bij een aantal ‘locals' staan de deuren open en mag je even binnenkijken bij ze. Deze huizen staan in een vierkant met een hofje in het midden. Er woont één familie in die generaties lang bleef en deze ‘vierzijdige binnenplaats' was bedoeld voor de rijkeren. De hoofdwoning staat op het noorden, in de schaduw. In het westelijk deel woonden de jongens (iets hoger gelegen) en in het oostelijk deel de meisjes (ligt lager, de meisjes waren ondergeschikt). Tenslotte, in het zuidelijk deel woonden de bedienden (laagst gelegen en volop in de zon). De Hutongs bestaan verder uit smalle straatjes (soms maar 40 cm breed!) en de meeste huizen hadden en hebben geen eigen toilet, dus maakt een ieder gebruik van het openbaar toilet; je hoefde alleen maar op de lucht af te gaan en dat ruik je nog steeds! Na deze rit hebben we lekker op een terrasje gezeten aan het water en een heerlijk koel biertje gedronken. 's Avonds hebben we Pekingeend op de traditionele wijze gegeten in een straatje waar je het niet zou verwachten. De gezinnen eten voor hun huizen op straat, alles gebeurt eigenlijk op straat en tjonge, wat een armoede heerst er! Maar dat neemt niet weg dat de Pekingeend on-ge-loof-lijk lekker was! Het eten met de stokjes gaat ons trouwens goed af ondertussen. Zelfs de rijstkorrels pak je er mee op!

Tot zover maar weer, groetjes van ons

Pappa

Dat met die stokjes kan wel waar zijn maar als jullie bij
ons zijn, ligt er "gewoon" bestek op tafel.

jack, dineke, danielle en bart

hier een berichtje vanuit bournemouth, jullie zien wel overal in de wereld worden jullie verhalen gelezen .
ga door met schrijven en genieten dan blijven wij lezen en ook genieten vanaf een zonnig engeland dikke kus van ons

Dochterrrrr Tamara

Wat een ervaringen nu al weer!! Door de foto's en de verhalen ben ik ook een beetje bij jullie. Ik kijk uit naar jullie volgende avonturen. Als jullie terug zijn wil ik best wel leren met stokjes te eten!! Wat onze lieve paco betreft gaat het toppie, Bink moet zich alleen erg aanpassen, gelijke monniken gelijke kappen, dus hij mag niet naar boven en niet op de bank, gaat wel steeds beter omdat hij het begint te snappen, maar als ze allebei een kluif krijgen dan legt bink zijn kluif in zijn mand en wacht hij totdat paco klaar is en pakt hij paco zijn kluif snel af. Boefje ook he. We lopen veel samen, van mijn huis naar het bos, het bos lopen en dan weer terug is 2uur lopen, en dat bevalt ons wel. Gister zijn ze nog mee gegaan naar de paarden van half 8 tot 10uur, Paco geniet echt, maar de paarden vinden hem maar raar, ze zijn erg onder de indruk en willen met hem spelen, dit is echter niet zo'n goed idee dus paco wacht netjes buiten het land totdat we terug gaan. Dan gaan we in de bak rijden en mogen Paco en Bink even aan de kant wachten. Zo schattig dat ze daar dan braaf zitten te kijken naar wat we doen. Daarna terug naar stal en dan doen we een drafje waardoor Paco en Bink lekker mee gaan rennen. Iedereen vind het een schatje!??? En ze vinden het een leuk stel. Paco is wel allert, en voorzichtig met de paarden, hij bewaakt zijn afstand maar gister dat ik op Wesley zat kwam hij al springend een koekje bij me halen. Volgens mij als ik het hem vraag komt hij nog bij me op het zadel zitten ook!!! De pup komt in hem naar boven. Geweldig om te zien. Vanmorgen dus weer lekker 2 uur gelopen en nu na een lekkere snack lekker pitten. Paco geniet. Ook ben ik onverwachts donderdag vrij, en daar boft hij dan ook maar weer mee.
Grappig is ook nog dat Luc gister tegen Paco zei, ga in je mand!! Mand?? Ik heb toch een kussen?? Het zal wel en Paco kroop in het mandje van Bink en is daar ook gewoon blijven liggen. Wat is het ook een skatje!!/Users/luxel/Pictures/iPhoto Library/Originals/2011/10 aug 2011/DSC00096.jpg
/Users/luxel/Pictures/iPhoto Library/Modified/2011/10 aug
2011/DSC00099.jpg Dit zijn de foto's, ik weet niet of het zo lukt, zo niet stuur ik ze ook nog even naar jullie mail. Veel plezier!!!! XXXXXXXXXXXXXX Luc, Tamara, Paco en Bink

Menno sr en Carla

Hallo, weer eens te ver van huis en wij maar regen vangen, voor de tuin wel lekker maar toch.
Mooie foto's en leuke verhalen.
geniet en tot de volgende foto sessie.