Dynamic Yunnan
Vrijdag 19 augustus
Laatste nachtje in Dali. Om 8.00 uur zaten we alweer in de bus voor de rit naar Kunming. Kunming ligt op dezelfde hoogte als Dali. We blijven nog steeds in dezelfde provincie, Yunnan, maar deze provincie heeft wel een weergaloze verscheidenheid aan landschappen, klimaat en volken. Van het Tibetaans Hooglandschap (Lijiang) tot tropische regenwouden en vulkanische vlakten. In yunnan woont eenderde van China's etnische minderheden. Kunming is de hoofdstad van deze provincie. De stad heeft de bijnaam Stad van de Eeuwige Lente, dankzij het klimaat en de vele bloemen. Rond een uur of 12 kwamen we in Kunming aan. Lisa, onze gids en giechelbek, stond al klaar bij het lunchrestaurant. Na de lunch viel de groep uiteen in tweeën. De ene helft ging naar het Minderhedenmuseum en de andere helft, waar wij bij zaten, ging met de stoeltjeslift omhoog naar de Westelijke bergen, om vervolgens 800 treden omlaag te dalen. Het weer was prachtig en het uitzicht over de stad, het meer en de bergen maakte het des te mooier. Onderweg naar beneden vertelde Lisa veel over wat we zagen. Er was veel te zien aan stonecarving . We liepen onder de drakenpoort door en als je de bol bovenaan de poort aanraakt, komt je mooiste droom uit. Beneden aangekomen gingen we naar Yuantong Si, het grootste boeddhistische tempelcomplex van Yunnan. De poort dateert nog van de Mingperiode. Het verhaal gaat dat de tempel is gebouwd om de draak in de vijver tot bedaren te brengen. Helaas konden wij geen draak vinden in de vijver, wel heel veel schildpadden en vissen........
Na dit bezoek was het tijd om naar het hotel te gaan, waar we de rest van de groep weer zagen. Het hotel is werkelijk schitterend, heerlijk om hier even te relaxen. Op de kamer staat zelfs een computer met internetverbinding. 's Avonds hebben we gegeten in het draaiende restaurant op de 23ste verdieping. Het was natuurlijk geweldig om het langzaam donker te zien worden en de lichtjes van de stad te zien.
zaterdag 20 augustus
Het ontbijtbuffet was in hetzelfde restaurant, echt genieten! Vandaag stond Het Stenen Woud op het programma. Lisa stond ons al op te wachten en na een voorspoedige rit kwamen we aan in Shi Lin (het Stenen Woud). De kalksteenzuilen hier zijn een beroemd natuurwonder en de populairste bezienswaardigheid van Yunnan. De grillige rotsformaties hebben fantasierijke namen, bijv: Neushoorn die naar de Maan kijkt en Eeuwige Schimmel. Sommige zijn wel 30 m hoog! En dan te bedenken dat je kijkt naar een oceaanbodem, want 270 miljoen jaar geleden was hier dus een oceaan. Door de eroderende werking van wind en regen zijn deze vormen geslepen. Er zijn veel kronkelende paden, vijvers en uitkijkpunten. Het weer was super aangenaam om te wandelen. Shi Lin is de geboortegrond van de Sami, een ondergroep van de Yi. Ze hebben hun eigen geschreven taal, met wel zes dialecten! De Sami staan bekend om hun borduurkunst. Veel Sami werken in het park als gids of danser. We hebben heerlijk rondgelopen in het park en kunnen genieten van alles wat we om ons heen zagen. Op sommige plekken was het zo rustig dat je de vogels kon horen fluiten. Na de lunch vertokken we weer richting stad. De rest van de middag hebben we rustig doorgebracht, beetje rondgelopen en geluierd. 's Avonds weer in het draaiende restaurant gegeten. Het is een buffet, dus kun je kiezen wat je lekker vindt. Het is een mix van Westers en Chinees én..........ijs met pannenkoekjes toe!
De dag was nog niet om, want we gingen 's avonds ook nog eens naar een spetterende voorstelling in de stadsschouwburg. We gingen er met de hele groep naar toe. De voorstelling heet Dynamic Yunnan en laat een groot deel van de minderheidsgroepen in Yunnan zien. Het was een zeer kleurrijke aaneenschakeling van dans, trommels en muziek. De tijd vloog om! Dit is de derde voorstelling die we hebben gezien en we vonden, ondanks de vorige twee geweldige shows, dit toch wel echt knallen! Na de voorstelling stond de bus al weer keurig op ons te wachten en reed ons weer naar het hotel toe. We hebben nog een week te gaan, maar we kunnen nu al oprecht zeggen dat deze reis zeer veelzijdig is. Je maakt kennis met ontzettend veel aspecten van China en je blijft je verbazen.
Morgen wacht ons een zeer relaxte dag, de ochtend voor vrije besteding en 's middags naar het park. Rond een uur of 6 vliegen we naar Guilin.
Groetjes van ons
Ja hoor daar is ze weer, ik heb veel bij te lezen want jullie hebben al veel mee gemaakt, ben net terug van de boot , het was erg regenachtig en winderig.
Jullie nog heel veel plezier in dat grote en wijze land.Ik ga beginnen met lezen.
Groeten Jacq
Hoi John en Ingrid,
dankzij een toevallige vergissing jullie verhalen gelezen en alvast wat foto's bekeken. Wat een reis en wat zien jullie veel! Ik denk dat jullie nog maanden nodig hebben om het allemaal te verwerken. Wat dragen die Chinezen een kleurrijke kleren of is dat alleen voor de toeristen? Ga straks de rest van de foto's bekijken. Nog een mooie week en tot op het asiel, John, groetjes Olga
hey lieverds, wat een belevenissen daar!! moet wel heel indrukwekkend zijn, nog een week te gaan voor jullie...geniet maar lekker, het Nederlandse leven gaat hier gewoon door!
xx yvette